Translate

2015. március 9., hétfő

Alkotmánybíróság: porondon az új elnök

Seregnyi indítvány masírozik. Változatlanul hengerelnek a bírósági döntések ellen lázadó panaszok. Legfrissebb döntések és a tárgyalandók.
2015. március 8. 09:09

Elődeitől eltérően, rekord idő alatt közszereplő lett a rádióban, tévében Lenkovics Barnabásaz Alkotmánybíróság hivatalba lépett új elnöke.Röpke egy hét alatt közhírré tette, miként vélekedik a politikáról, a törvényhozásról, a Taláros Testület jelenéről, jövőjéről. Szemelvények belőle:

- Az Alkotmánybíróság feladata, hogy mértéket tartson, ne blokkolja a gyors kormányzati reagálást, de hozzájáruljon a törvényalkotás színvonalának javulásához. Az alkotmánybíráskodásnak a társadalmi, gazdasági változásokkal együtt kell élnie, a problémákat követnie kell, az új kihívásokra új válaszokat kell adnia, hiszen a régi módszerekkel nem lehet megoldani az általuk előidézett problémákat.

- Nem helyeselhető, hogy a válságos helyzetre a „törvénygyár” szinte követhetetlen módon, évi több száz törvénnyel reagál, de ebben felelős az Alkotmánybíróság is, amely korábban kimondta: alapvető jog lényeges tartalmát csak törvényben lehet szabályozni. Mára szinte minden alapvető joggá és annak lényeges tartalmává vált, így a nagyarányú változásokra csak törvények sokaságával lehet reagálni. Ebben a helyzetben az Alkotmánybíróság feladata is az, hogy mértéket tartson, ne blokkolja, akadályozza a kormányzati munkát azonnali beavatkozást igénylő helyzetekben, hiszen ott a politikai felelősség, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ki kormányoz, milyen párt van hatalmon.


- A jog nem független a politikától. A jogot lehet egyre jobbá, tökéletesebbé tenni és egyfajta „fogalom-mennyországot” kialakítani, - ahogy egy 19. századi jogtudós mondta, ám mindez elszakadhat az élettől, a társadalmi valóságtól. Nem véletlen, hogy a tudományban is megjelennek olyan nézetek, amelyek elvárják az alkotmánybíráskodástól, hogy kövesse a nagyarányú, drasztikus politikai változásokat.

- Más az alkotmánybíráskodás konszolidált és más válságos időszakokban. Magyarország nagyon kritikus időszakot él át, egyik válságból, a szocializmus válságából a másikba lép, nem tudjuk honnan hová tart. Az Alkotmánybíróság feladata ma az, hogy kibontsa az új alaptörvény dogmatikáját úgy, hogy közben semmi értékállót ne dobjon ki az elmúlt negyedszázad alkotmánybíráskodásából.

- A törvényhozónak az eddiginél nagyobb súlyt kell fektetnie a szakszerűbb törvény-előkészítésre, az előzetes hatásvizsgálatokra. Az elmúlt években ugyanis nem mindig születtek kellően kiérlelt törvények, ami átmeneti, nagyon válságos időszakokban elnézhető, bár az Alkotmánybíróság ezt eddig is szóvá tette, ám most már eljött egy olyan időszak, amikor ezen lehetne javítani.

Az új elnök beszélt arról is, hogy szeretné közelebb vinni az emberekhez az alkotmánybíráskodást és eloszlatni azt a testületről kialakult képet, hogy elefántcsonttoronyban ítélkezik.
http://gondola.hu/cikkek/95294-_Alkotmanybirosag__porondon_az_uj_elnok.html

Nincsenek megjegyzések: