Translate

2014. május 20., kedd

Orbán: Felháborító a strasbourgi döntés

KaG
Forrás: Hír TV
Embertelen és megalázó a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés – ezzel az indokkal marasztalta el az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot. Orbán Viktor miniszterelnök felháborítónak nevezte a strasbourgi döntést.

Megalázó a gyilkosok tényleges életfogytiglani ítélete – ezt mondta ki ma az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület azért marasztalta el Magyarországot, mert hiányolja, hogy nincs lehetőség az ítéletek felülvizsgálatára 20-25 évente. Ha Magyarország ez alapján változtat a büntető törvénykönyvön, a roma-gyilkosságok három elkövetőjének ítéletét is felül kellene vizsgálni később. Ők ugyanis első fokon szintén tényleges életfogytiglant kaptak.

Magyar Lászlót 2010-ben ítélték el jogerősen gyilkosságokért és más bűncselekményekért életfogytig tartó szabadságvesztésre. Egyúttal kizárták a feltételes szabadlábra helyezésből is. A férfi arra hivatkozva fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy az ítélet embertelen és megalázó bánásmódként értékelhető. Sérelmezte azt is, hogy az ellene folyó eljárás ésszerűtlenül hosszú ideig, nyolc évig tartott. Mindezért 65 ezer euró kártérítést kért. Strasbourg végül kétezer euró nem vagyoni kártérítést és 4150 euró költségtérítést ítélt meg. Kimondták azt is: Magyarországnak át kellene tekinteni a tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel kapcsolatos szabályozást. „Én úgy gondolom, hogy ez egy előremutató döntés, a tényleges életfogytiglan intézménye súlyosan jogsértő, ugyanakkor már rögtön az elején hangsúlyoznám, hogy nagyon sok félreértés szokott lenni, sok indulatot szokott kiváltani ez a téma, tehát hangsúlyozandó, hogy senki nem fog kijönni a börtönből a folyományaként. Strasbourg semmilyen elítélést nem vizsgált felül, mindösszesen azt írta elő, hogy azokat, akiket tényleges életfogytiglanra ítélnek súlyos bűncselekmények elkövetéséért, azoknak a büntetésük indokoltságát egy bizonyos idő után megfelelő garanciákkal körülbástyázott eljárások keretében felül kell vizsgálni. Aztán, hogy ezek az emberek kijönnek vagy nem, ez annak a függvénye, a független bíróságnak a döntése lesz” – mondta Karsai Dániel, Magyar László ügyvédje.

Strasbourg szerint a magyar szabályozás sérti az Emberi jogok európai egyezményét, amikor az elítéltet kizárja a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége alól. Ugyancsak a szabályozás hiányának róják fel, hogy nincs olyan gyakorlat, amely követné ezeknek az elítélteknek a személyiségében bekövetkezett változásokat.
Orbán: Felháborító

A miniszterelnök felháborítónak nevezte a strasbourgi döntést. Orbán Viktor körmendi EP-választási rendezvényén azt mondta: az ítéletet a kormány nevében a leghatározottabban vissza kell utasítani és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, amely jelentős visszatartó erő a bűnözőknek. „Ezt én személyesen felháborítónak tartom, és egy újabb bizonyíték arra, hogy úgy tűnik, hogy Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban, a bűnt elkövető embereknek a jogait az ártatlan emberek és áldozatok érdeke elé helyezek. Ez elfogadhatatlan, ez az egyik ok, amiért Európában nagyon sokan nem szeretik ma sem Brüsszelt sem pedig az Európai Bíróságot” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.
Gulyás: A magyar kormány ragaszkodik az életfogytiglanhoz

A magyar kormány a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben továbbra is ragaszkodni fog a tényleges életfogytiglani büntetéshez – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az Országgyűlés alelnöke. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországon az elnöki kegyelem lehetősége mindenki számára adott. Vagyis elviekben akár a tényleges életfogytiglanra ítélt személy is szabadulhat a büntetés végrehajtása alól. „Az intézmény lényegét illető törvénymódosítást semmilyen emberi jogi bírósági módosítás alapján nem tudunk elfogadni. Azt én nagyon fontosnak tartom – egyébként ez sem élvezi a társadalom többségének támogatását –, hogy halálbüntetés nincs és Magyarországon ne is legyen soha, ugyanakkor azt meg indokoltnak tartom, hogy ha valaki ilyen súlyos bűncselekményeket követ el – másokat megöl, meggyilkol –, nagyon fontos a társadalom védelme érdekében, hogy akár élethossziglan börtönben maradhasson” – mondta Gulyás Gergely.

Nincsenek megjegyzések: