Translate

2012. február 14., kedd

Több pénz jár a szlovákiai nyugdíjasoknak

BL
Forrás: MTI
2012. február 14., kedd 21:25
A cseh államnak továbbra is nyugdíj-kiegészítést kellene fizetnie azon állampolgárainak, akik a volt közös csehszlovák állam megszűnése (1992) után Szlovákiától alacsonyabb nyugdíjat kapnak – döntött kedden a brünni székhelyű cseh alkotmánybíróság egy érintett állampolgár beadványára reagálva.

A szövetségi Csehszlovákia megszűnése után nem egyformán alakult a nyugdíjrendszer: Csehországban magasabbak a nyugdíjak, mint Szlovákiában. Ennek következtében a korábban szlovák cégeknél dolgozó cseh állampolgárok is kisebb nyugdíjat kapnak, mint a cseh cégeknél dolgozó honfitársaik. Miután ezt sérelmezték, és a bíróság nekik adott igazat, a cseh állam tavalyig minden érintettnek kiegészítette nyugdíját.

Az Európai Unió bírósága tavaly júniusban azonban egy szlovákiai nyugdíjas beadványa alapján úgy döntött, hogy nyugdíj-kiegészítésre nemcsak a cseh állampolgárok, hanem minden olyan mai európai uniós állampolgár jogosult, akit az egykori Csehszlovákiában alkalmaztak, és bár csehszlovák nyugdíjjogosultságot szerzett, mai hazájában alacsonyabb nyugdíjat kap, mint amennyi a jelenlegi csehországi szabályok szerint megilletné.

A cseh kormány, nehogy esetleg milliárdokat kelljen fizetnie például az érintett szlovák állampolgároknak, tavaly ősszel úgy döntött, hogy nem folytatja tovább ezt a gyakorlatot, azaz már nem ad új nyugdíj-kiegészítéseket. Ezt sérelmezte Karel Holubec volt mozdonyvezető, aki az alkotmánybírósághoz fordult, amely igazat adott neki. Holubec hosszú évekig a csehszlovák vasutak pozsonyi kirendeltségén dolgozott, s amikor nemrégiben nyugdíjba vonult, alacsonyabb nyugdíjat kapott, mint amennyi a cseh szabályok szerint megillette volna.

A cseh alkotmánybíróság szerint az EU-bíróság teljes mértékben helytelenül értelmezte a helyzetet és tévedett, mert úgy kezelte az ügyet, mintha mindig két állam létezett volna, holott 1992-ig a csehek és a szlovákok egy államban éltek. A cseh alkotmánybíróság álláspontja szerint nyugdíj-kiegészítésre csak a mai cseh állampolgárok jogosultak, s az államnak irányukban fel kell újítania a korábbi gyakorlatot. Statisztikai kimutatások szerint jelenleg mintegy 70-80 eurós különbség van a szlovákiai és a csehországi nyugdíjak átlaga között, a cseh nyugdíjak javára.

Nincsenek megjegyzések: