Translate

2012. február 14., kedd

A kormány is szerepet játszott a Malév csődjében?

Varga Jenő, a Malév állami felszámoló által kijelölt vagyonfelügyelője állhat a nemzeti légitársaság elleni felszámolási eljárást elindító hitelező cég mögött, amely valójában egy mikrovállalkozás.

Törvényjavaslatok és kormányrendeletek időzítése az atlatszo.hu szerint arra utalhat, hogy a kormány is együttműködik a baloldalinak tartott pécsi milliárdossal. Tehát a felszámoló és a felszámolást elindító cég mögött ugyanaz a személy állhat a portál szerint.

A Fővárosi Bíróság közleményben tudata február 2-án, hogy a Malévvel szemben hitelezője, a Bellum 2000 Kft. felszámolási eljárás lefolytatási iránt kérelmet nyújtott be. Az említett cég azonban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal online nyilvántartása szerint egyetlen alkalmazottal működik csupán a cég, alaptevékenysége pedig korábban még titkári-fordítói volt, később azonban „egyéb gazdasági tevékenységre” változott. Árbevétele pedig a 2010-es, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által fenntartott online nyilvántartásban fellelhető beszámoló szerint minimális, hétmillió-hétszázezer forint volt.

Felmerül tehát a kérdés, hogy egy ilyen mikrovállalkozás hogyan rendelkezhet annyi követeléssel, ami a Malév elleni felszámolási eljáráshoz vezethet, a benyújtott kérelem után ugyanis a bíróság egy új törvény alapján rendkívüli vagyonfelügyelőként egy állami céget rendelt ki, majd másnap már nem szálltak fel a gépek.

Hova vezetnek a szálak?

A portál a Bellum 2010 hátterének feltárása során több ismert, az üzleti világ politikával összefonódott részében mozgó vállalkozó nevére bukkant. A feltételezett érdekkör kulcsfigurájának pedig éppen az a Varga Jenő tűnik, aki jelenleg a Malév feletti rendkívüli vagyonkezelői feladatokat valójában ellátja.

Varga a Pécsi újságnak adott korábbi interjújában elmondta, baloldalinak tartja magét, személyesen ismeri Gyurcsány Ferencet, de saját bevallása szerint hasonló viszonyt ápol számos jobboldali prominens személyles is. Az utóbbi időben neve többször is felmerült az országos sajtóban, először, amikor feleségét alkotmánybírónak javasolta a Magyar Szocialista Párt, másodszor pedig amikor korábbi alkalmazottja, Imhof Gábor a pécsi egyetem korrupciós botrányának központi figurája lett.

Varga Jenő cége, a Vectigalis Zrt. végezte a Baranya Megyei Tejipari Rt., a pécsi és a simontornyai bőrgyár felszámolását, továbbá a Kanizsa Bútorgyár Rt., a Zala Húsipari (Zalahús) Rt., a Styl Ruhagyár, a Fűzfői Papírgyár Rt., a Pápai Hús Zrt. vagy a Nitrokémia 2000 Rt. elleni hasonló eljárásokat is, továbbá Varga többször szerepelt a Napi Gazdaság leggazdagabb magyarokat bemutató listáján is.

A törvényhozás készült

Ahhoz, hogy Varga felügyeli a Malév vagyonát az atlatszo.hu cikke szerint nagyban hozzájárult Rogán Antal fideszes képviselő 2011 nyarán elfogadott törvényjavaslata, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor által benyújtott és december 30-án kihirdetett pontosító törvényjavaslat; továbbá három, szintén 2011 december 30-án kihirdetett kormányrendelet. Az első megállapítja a stratégiai jelentőségű vállalatok felszámolásának néhány eljárási szabályát, a második minden ilyen esetre az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit kft.-t jelöli ki állami felszámolóként, a harmadik pedig a vállalatok stratégiaivá minősítésének módját szabályozza. Egy hónap múlva, január 30-án a Malévot stratégiailag kiemeltnek minősítő, és ezzel speciális eljárásra jogosító kormányrendeletet is kihirdették.

Mindezt –maga a felszámolás és a törvényhozási tempó összecsengését- a lap szerint jól mutatja, hogy a Bellum 2000 által benyújtott kérelem a rendelet kihirdetése után két nappal eljutott az illetékes bírósághoz, majd másnap kijelölték a vagyonfelügyelőt, majd a következő napon a Malév beszüntette működését.

http://hirek.msn.mainap.hu/gazdasag/a-kormany-is-szerepet-jatszott-a-malev-bedoleseben-9569/

Nincsenek megjegyzések: