Translate

2022. december 6., kedd

Egész Európa fellélegezhet a német alkotmánybíróság friss döntése után

 Portfolio

Németország alkotmánybírósága kedden elutasította az Európai Unió 750 milliárd eurós (786 milliárd dollár) gazdaságélénkítési alapjával szembeni jogi kifogást, amelynek keretében a blokk közös adósságot vállalt a tagállamok megsegítésére a koronavírus-válságból való kilábalás érdekében - írja a Reuters.

Az ítélet fontos mérföldkő a vitában, hogy az EU a jövőben más válságok esetén is vállalhat-e közös adósságot, miközben az ukrajnai háború és az ebből eredő, Oroszországgal kialakult energetikai patthelyzet miatt a tagállamok kénytelenek költséges segélyprogramokat bejelenteni.

Friedrich Heinemann, a ZEW közgazdásza szerint a döntés lendületet adott azoknak, akik támogatják ezt a megközelítést: "Brüsszelből most már egyre nagyobb lesz a nyomás a (német) kormányon, hogy szabaddá tegye az utat az új uniós programok adósságfinanszírozása előtt".

Az EU Next Generationnek nevezett gazdaságélénkítési alapja lehetővé tette az Európai Bizottság számára, hogy a tőkepiacokon legfeljebb 750 milliárd eurót gyűjtsön be, és a pénzt a tagállamok számára a közösen elfogadott reform- és beruházási tervekhez kapcsolódó kifizetéseken keresztül, részben támogatásként, részben pedig hitelként továbbítsa.

államok számára a közösen elfogadott reform- és beruházási tervekhez kapcsolódó kifizetéseken keresztül, részben támogatásként, részben pedig hitelként továbbítsa.

Az alapokat az elkövetkező évtizedekben az uniós költségvetésből kell visszafizetni, és ebből a tagállamok közül Németország viseli messze a legnagyobb részt.

A KEDDI DÖNTÉSSEL A TESTÜLET ELUTASÍTOTT KÉT ALKOTMÁNYJOGI PANASZT A BUNDESTAG PARLAMENT ÁLTAL 2021 MÁRCIUSÁBAN ELFOGADOTT, A MASSZÍV FINANSZÍROZÁSI PROGRAM RATIFIKÁLÁSÁT CÉLZÓ JOGSZABÁLY ELLEN.

A panaszokat Bernd Lucke, az euroszkeptikus Alternatíva Németországért (AfD) társalapítója, aki a pártból kilépett, miután az egyre inkább jobbra sodródott, valamint Heinrich Weiss üzletember, aki egykor a német ipari lobbicsoport, a BDI vezetője volt, nyújtotta be.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a ratifikációs törvény összhangban áll a német törvényekkel, nem sérti a demokratikus önrendelkezés jogát, és nem is"sértette a Bundestag általános költségvetési felelősségét.

Lucke csalódottságának adott hangot az ítélet miatt, de pozitívnak nevezte, hogy a bíróság hangsúlyozta a közös adósság szigorúan kivételes jellegét.

A német pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a program a járványra adott helyes válasz volt, ugyanakkor hozzátette, hogy soha nem költségvetési eszköznek szánták.

"Ez nem a jövőbeli intézkedések tervezete" - mondta Florian Toncar, aki a minisztériumot képviselte a bíróságon.

Mai fejlemény, hogy a magyar kormány megvétózta azt a 18 milliárd eurós EU-s hitelfelvételi tervet, amellyel az EU az Ukrajnának szánt forrásokat a pénzpiacokról finanszírozta volna. Az EU viszont minden jel szerint nem fog elállni a tervtől, és 26 ország együttesen fogja biztosítani a forrásokat Ukrajnának Magyarország megkerülésével.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

A német alkotmánybíróság friss döntése óriási megkönnyebbülés, a karlsruhei testület ugyanis egyszer már elkaszálta első körben az Európai Központi Bank eszközvásárlási programját, ezzel gyakorlatilag az eurózóna létét veszélybe sodorva. Második alkalommal viszont már átment az EKB eszköze a német akotmánybíróságon, és az újabb, nagy jelentőségű EU-s eszköz, a Next Generation EU-val kapcsolatos pozitív döntés újabb bizonytalanságokat hárított el.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221206/egesz-europa-fellelegezhet-a-nemet-alkotmanybirosag-friss-dontese-utan-583602?utm


Nincsenek megjegyzések: