Translate

2022. december 30., péntek

A száműzött főrabbi szerint a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg tehetik

 A száműzött főrabbi szerint a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg tehetik

Exkluzív: Pinchas Goldschmidt arra figyelmeztet, hogy a zsidó lakosság bűnbakká válik a háború okozta nehézségek miatt

Pinchas Goldschmidt azt is elmondta, hogy míg az oroszországi zsidóság bizonytalan jövő előtt áll, az antiszemitizmus Európa-szerte és az Egyesült Államokban erősödik. Fénykép: Matthias Schräder/AP

Moszkva száműzött főrabbija szerint a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg tehetik, mielőtt bűnbakká válnának az ukrajnai háború okozta nehézségek miatt .

„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, amikor a politikai rendszer veszélybe került, azt láthattuk, hogy a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösség felé terelni” – mondta Pinchas Goldschmidt a Guardiannek. „Láttuk ezt a cári időkben és a sztálini rezsim végén.”

„Emelkedő antiszemitizmust látunk, miközben Oroszország visszatér egy újfajta Szovjetunióba, és lépésről lépésre ismét leomlik a vasfüggöny. Ezért hiszem, hogy az orosz zsidók számára a legjobb megoldás a távozás” – tette hozzá.

Goldschmidt lemondott posztjáról, és júliusban elhagyta Oroszországot, miután nem volt hajlandó támogatni az ukrajnai orosz inváziót.

„Nyomást gyakoroltak a közösség vezetőire, hogy támogassák a háborút, és én megtagadtam ezt. Lemondtam, mert Moszkva főrabbiként továbbra is problémát jelentene a közösség számára a másként gondolkodókkal szembeni elnyomó intézkedések miatt” – mondta.

Az elmúlt 100 évben több tízezer oroszországi zsidó vándorolt ​​ki, először Európába és Amerikába, újabban pedig Izraelbe. Az 1926-os népszámlálás szerint 2 672 000 zsidó élt az akkori Szovjetunióban, ezek 59%-a Ukrajnában. Ma már csak körülbelül 165 000 zsidó maradt az Orosz Föderációban a 145 milliós összlakosságból.

Goldschmidt úgy véli, hogy a háború kezdete óta a maradók 25-30%-a távozott, vagy ezt tervezi, bár mostanra kevés járat indul Moszkvából, és a Tel-Avivba induló repülőjegyek ára megnégyszereződött kb. 2000 dollár (1625 GBP).

Júliusban az orosz kormány bezárta az izraeli bevándorlást elősegítő non-profit szervezet, a Jewish Agency oroszországi fiókját.

Összességében úgy gondolják, hogy körülbelül 200 000 orosz menekült el Oroszországból, ami felgyorsult, amikor szeptemberben bevezették a hadkötelezettséget.

„Van az orosz társadalom egy része, amelyet kreacle -nek hívnak , az üzleti és kulturális vezetők kreatív osztálya, az értelmiségiek és a művészek – mondta Goldschmidt –, és azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezeknek az embereknek a nagy százaléka elhagyta Oroszországot, ami nagyon káros lesz az orosz társadalomra.”

Elmondta, hogy az ukrajnai zsidó közösség nagy része is elhagyta, és most Németországba, Ausztriába és Romániába menekült.

Ukrajnában az antiszemitizmus hosszú története van a 19. század végi pogromoktól a második világháború alatti náci mészárlások elősegítéséig. Ezek közül a leghírhedtebb 33 000 zsidó meggyilkolása volt a kijevi Babi Yarban 1941-ben.

Az előzmények ismeretében Goldschmidt figyelemre méltónak mondta, hogy a zsidóságát nem titkoló Volodimir Zelenszkijt a szavazatok több mint 70%-ával választották meg Ukrajna elnökévé.

Ez a tény értelmetlenné tette Vlagyimir Putyin azon állítását, hogy Ukrajnát neonácik kormányozzák – mondta a rabbi. „Mutasson egy másik országot, amely a nácik szorításában van, és ahol a zsidó közösség virágzik.

„Azonban nem tudom, hogyan érzi magát zsidónak az elnök [Zelenskiy]. Kijátssza a zsidó kártyát, hogy segítséget kérjen Izraeltől.

Goldschmidt azt is megjegyezte, hogy míg az oroszországi zsidók bizonytalan jövővel néznek szembe, az antiszemitizmus erősödött a régóta zsidó szentélynek tekintett Egyesült Államokban.

2018-ban egy fegyveres megölt 11 hívőt egy pittsburghi zsinagógában. Tavaly az Anti-Defamation League rekordszámú, 2717 antiszemita incidenst rögzített az Egyesült Államokban, a támadástól és a zaklatástól a vandalizmusig.

„Az Egyesült Államokban élő zsidók sok éven át azt hitték, hogy ez kivétel, hogy bármi is történt Európában és más országokban, az ott soha nem történhet meg” – mondta Goldschmidt. „De az elmúlt három évben több támadás érte ott a zsidókat, mint Európában.

„Ami változik, az az, hogy a politikai rendszer sokkal polarizáltabb, de a diskurzust is felforgatta a közösségi média. A polarizáció, amit látunk, sokkal elfogadhatóbbá tette az antiszemitizmust.”

A hónap elején 23 ország 53 városának polgármesterei találkoztak Athénban , hogy megvitassák, hogyan lehet leküzdeni az antiszemitizmus világméretű terjedését.

„Meg kell állítanunk azokat az erőket, amelyek belülről próbálják elpusztítani Európát” – mondta a rabbi. „Kezdetben, amikor olyan támadások voltak a zsidó iskolák ellen, mint a toulouse-i, az emberek azt hitték, hogy ez zsidó probléma. De a Charlie Hebdo, a nizzai támadás és a berlini karácsonyi vásár után Európa megértette, hogy ez európai probléma, nem zsidó probléma. Ezt meg kell érteniük ezeknek a polgármestereknek.”

https://www.theguardian.com/world/2022/dec/30/exiled-chief-rabbi-jews-should-leave-russia-while-they-can-pinchas-goldschmidt-war-ukraine

Nincsenek megjegyzések: