Translate

2017. január 11., szerda

Majdnem száz weboldal terjeszti az orosz propagandát Magyarországon


Index
2016.04.07. 13:01

Magyarországon körülbelül kilencven, az orosz információs hadviselésbe illeszkedő honlap, blog működhet – írja a Vs.hu. A portál kimutatást készített az olyan oldalakról, melyek beleillhetnek az orosz propagandagépezetről tudottakba, de a többségükről nehéz eldönteni, hogy önszorgalomból szolgálják-e ki az orosz célokat, vagy egy nagyobb dezinformációs hálózat részei.

Az oldal emlékeztet: az orosz propaganda közismerten elárasztja fizetett kommentelőkkel és oldalakkal az internetet, melyek számos célország nyelvén működnek. (Az orosz dezinformációs gépezetről itt olvashat bővebben.)
Ömlik az orosz propaganda, és sokáig észre sem vettük
Ömlik az orosz propaganda, és sokáig észre sem vettük
A sikert az jelenti, ha már a taxisofőrök is az ő városi legendáikról és kreált ügyeikről beszélnek. A Kreml célja már nem a meggyőzés, hanem az elbizonytalanítás: saját értékeinkbe, a demokráciába, az EU-ba és az amerikai szövetségbe vetett hitben.
Tovább

A magyar közönséget célzó oldalakat a cikk szerint jellemzően:

Nem Magyarországon bejegyzett lájkvadász oldalak, sok álhírrel, gyakran migránsok által elkövetett brutális bűntényekről, erőszakról (ezekből van a legtöbb, például Aktívblog.net, Meteon.org, Titkolthírek.hu)
A világ eseményeit az orosz bel- és külpolitika szemszögéből magyarázzák (Hídfő.ru, Oroszhírek.hu, Orientalista.hu)
Kizárólag migrációval kapcsolatos (ál)híreket közölnek. (Napimigráns.com)
Jobbik-közeli szájtok (Kuruc.info, Szentkoronaradio.hu)
Klasszikus szélsőjobboldali, „magyar sorskérdés” szájtok

A vizsgált oldalak témái kapcsolódnak az orosz bel-, kül- és gazdaságpolitika érdekeihez, de ezen belül megfigyelhetők trendek: a paksi atomerőművet támogató és az ukrán-orosz konfliktussal foglalkozó oldalak aktivitása csökkent, most a migrációval és a Közel-Kelettel foglalkozó oldalak gyártják a legtöbb tartalmat.

Az oldalak összességében hol erősebb, hol lazább hálózatot alkotnak, közös bennük az iszlamofóbia és a migránsellenesség. A Vs szerint három fő csoportba sorolhatók az oldalak:

a Jobbikhoz, vagy a szélsőjobboldal ismert alakjaihoz köthető oldalak
az anoniman regisztrált, nyíltan migránsellenes, Putyin- és Kreml-párti oldalak
klasszikus vállalkozói álhíroldalak, amelyek a migránskérdést csak forgalomterelésre használják

A szájtokat és csoportokat első körben a Google szabad szavas keresésével próbálták összegyűjteni, utána a szájtok regisztrálóját azonosították, és felvették az adatbázisba a többi általuk regisztrált oldalt is. Az így készült statisztika alapján a menekültválsággal párhuzamosan, 2014-ről 2015-re nőtt meg az orosz célokat szolgáló oldalak száma ugrásszerűen, hatról majdnem negyvenre nőtt az adott évben bejegyzett oldalak száma.
http://index.hu/belfold/2016/04/07/kozel_negyven_oldal_tolja_oroszorszag_szekeret_magyarorszagon/

Nincsenek megjegyzések: