Translate

2015. július 14., kedd

OROSZORSZÁG SAJÁT JOGRENDSZERÉT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGI DÖNTÉSEK FÖLÉ HELYEZI

Az Orosz Alkotmánybíróság úgy döntött: Oroszországnak nem kell végrehajtania az európai bíróságok ítéleteit, ha azok összeütközésbe kerülnek az orosz alkotmánnyal.
Oroszországot kötik az Európai Emberi Jogok Egyezményének előírásai. Az Orosz Alkotmánybíróság azonban úgy döntött, hogy Oroszország „visszaléphet ebből eredő kötelezettségeiből", ha ez az egyetlen mód arra, hogy elkerülje saját alkotmányának megsértését.
Oroszország nem ért egyet az Emberi Jogok Bíróságának azzal az ítéletével, amely arra kötelezte, hogy kártérítést fizessen az egykori olajipari óriás, a Yukos részvényesei számára.

Az Európa Tanács (CoE), amely figyelemmel kíséri az Egyezmény és az ECHR döntéseinek megvalósulását, aggodalmának adott hangot az orosz döntéssel kapcsolatban.
A CoE főtitkára, Thorbjorn Jagland leszögezte: „Oroszország tudomásul vette, hogy az ECHR ítéletei kötelező jellegűek. A mai döntésben megfogalmazott megszorítás azonban, amely kivételeket enged meg ez alól a szabály alól, számos kérdést és aggályt vet fel. Szakértőink elemzik az orosz döntést és meg fogom keresni az ügyben a legmagasabb szintű orosz hatóságokat."

A kedden megszületett orosz bírósági döntés szerint az ECHR ítéletei „nem írhatják felül az Alkotmány elsőbbségét az orosz jogi rendszerben."

Az ECHR egy 2014 júliusi ítélete kimondta, hogy Oroszországnak 1,9 milliárd euró kártérítést kell fizetnie a Yukos részvényesei részére.

Az ECHR úgy ítélte meg, hogy Oroszország megsértette az Egyezmény első fejezetének első cikkelyét, amely a magánszemélyek vagyonát védelem alá helyezi.
http://figyelo.hu/cikkek/421433-oroszorszag-sajat-jogrendszeret-az-europai-birosagi-dontesek-fole-helyezi

Nincsenek megjegyzések: