Translate

2013. november 19., kedd

Háborús bűnösök szabadultak Boszniában

Az áldozatok családjai felháborodással fogadták az alkotmánybíróság döntését
Bosznia-Hercegovinában szabadlábra helyeztek tíz elítélt háborús bűnöst egy szarajevói bíróság végzése nyomán. A testület az alkotmánybíróság korábbi határozatával indokolta döntését.

Az alkotmánybíróság október 22-én megállapította, hogy a vádlottakkal szembeni eljárás során megsértették az európai emberjogi egyezményt azáltal, hogy az érvényben lévő büntetőjogi törvény alapján marasztalták el őket, amely az elkövetett bűnökért lényegesen súlyosabb büntetési tételeket irányoz elő, mint a bűncselekmények - a boszniai háború (1992-95) - idején hatályos jogszabályok.

Az alkotmánybíróság felszólította a háborús bűnök ügyében illetékes bosznia-hercegovinai bíróságot arra, hogy "sürgősen hozzon egy új határozatot".

A háborús bűncselekmények áldozatainak családtagjai felháborodással fogadták az elítéltek szabadon engedését. Az áldozatok családtagjainak a háborús bűnösök megbüntetése jelenti az egyetlen jóvátételt - mondta újságíróknak nyilatkozva Hatidza Mehmedovic, a Srebrenica Anyái nevű nem kormányzati szervezet vezetője.

A szabadlábra helyezett bűnösöket korábban 14 és 33 év közötti börtönre ítélték.
http://magyarhirlap.hu/haborus-bunosok-szabadultak-boszniaban

Nincsenek megjegyzések: