Translate

2012. május 18., péntek

Oroszország - Az alkotmánybíróság szerint nem büntethető, ha a vártnál többen tüntetnek

MTI 2012. május 18., péntek 22:04

Az orosz alkotmánybíróság álláspontja szerint nem büntethetőek a szervezők pusztán azért, mert a bejelentettnél többen jönnek el egy nyilvános rendezvényre.

A taláros testület honlapján pénteken közzétett határozat szerint a szervezőket csak abban az esetben lehet felelősségre vonni, ha az adott esemény résztvevőinek száma oly mértékben lépi túl a bejelentettet, hogy az már valós veszélyt jelent a közrendre, a résztvevők és/vagy a járókelők biztonságára, valamint a jogi és magánszemélyek vagyonára. Emellett a felelősségre vonáshoz feltétlenül be kell bizonyítani, hogy úgymond a szervezők a hibásak a túl nagy tömeg megjelenéséért.

Szergej Katkov tulai lakos fordult az alkotmánybírósághoz, és kérte a tüntetésekről szóló törvény és a szabálysértési kódex alkotmányossági vizsgálatát, mert a két jogszabály alapján gyakran bírságolják meg a tüntetések szervezőit a bejelentett létszám túllépéséért. Katkovot is megbírságolták, mert 2010 novemberében felvonulást szervezett, de a bejelentett 150 fő helyett kétszer annyian voltak a rendezvényen.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor kimondta azt is, hogy a nyilvános események szervezőinek reálisan kell megbecsülniük a résztvevők várható számát, amikor engedélyt kérnek a hatóságoktól. "Ellenkező esetben a hatóságok nem tudják megítélni, hogy a tervezett helyszín megfelelő-e, illetve nem tudják megtenni a közbiztonság garantálásához szükséges intézkedéseket" - közölte Valerij Zorkin alkotmánybíró.

Az orosz parlament pénteken elhalasztotta a vitát a tüntetők és a szervezők által elkövetett jogsértésekért kiszabható bírság mértékének növeléséről. A politikusok nagyobb összegű bírságokat szorgalmaztak, miután az utóbbi két hétben ellenzéki csoportok engedély nélkül tartottak tüntetéseket Moszkvában, s egyes megmozdulások összecsapásokba torkollottak.

http://rusyappi.ru/povestka-dnja/2838-konstitutsionnyj-sud-zapretil-shtrafovat-za-prevyshenie-chisla-mitingujuschih

Nincsenek megjegyzések: