Translate

2011. szeptember 22., csütörtök

A jogállam fontosságát hangsúlyozta a Bundestagban a pápa

A jogállam fontosságát, a jogalkotók felelősségét hangsúlyozta a berlini Bundestagban elhangzott beszédében csütörtökön XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő az első pápa, aki beszédet mondott a német parlamentben.
XVI. Benedek az előzetes várakozásokkal ellentétben egyetlen szóval sem említette az időszerű politikai és gazdasági kérdéseket, valamint a katolikus egyházat foglalkoztató problémákat. Az egyházfő szinte kizárólag a politika, illetve a politikusok felelősségéről, a jogállam alapvető elemeiről szólt.

A német pápa beszédét csaknem száz ellenzéki képviselő bojkottálta arra hivatkozva, hogy az megsérti az állam és az egyház szétválasztásának elvét. A bojkottálók között elsősorban a szociáldemokrata párthoz és a reformkommunista Baloldal pártjához tartozó honatyák voltak, helyükre azonban korábbi képviselőket hívtak meg.

A 84 éves egyházfő - aki először ülve kívánta megtartani értesülések szerint maga írta beszédét - a képviselőknek egyfajta jogfilozófiai előadást tartott. A jogalkotás alapelveit említve hangsúlyozta, hogy a politikusok munkájának mértéke nem a siker és semmi esetre sem az anyagi nyereség lehet. A politika csakis az igazságosságot szolgálhatja és a béke előfeltételeit kell megteremtenie - fogalmazott az egyházfő, utalva arra, hogy a siker vágya tévútra, a jog meghamisításához, az igazságosság lerombolásához vezethet.

Ezzel összefüggésben XVI. Benedek emlékeztetett a keserű német tapasztalatokra. "Mi németek átéltük azt, hogy a hatalmat elszakították a jogtól, a hatalom a jog ellen fordult, azt lábbal tiporta, és az állam a jogtalanság eszköze lett" - jelentette ki a náci rezsim bűncselekményire utalva a pápa. Ezzel összefüggésben kifejtette, hogy a jog szolgálata, a jogtalanság elleni harc a politikusok legalapvetőbb feladata. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a jogilag rendezendő témák nagy részét tekintve a többség elegendő kritérium lehet. "A jog alapvető kérdéseiben azonban - amikor az emberek és az emberiség méltóságról van szó - a többség elve nyilvánvalóan nem elegendő" - hangsúlyozta a német parlamenti képviselők előtt a pápa.

A katolikus egyházfő beszédében szólt az ökológia jelentőségéről, a természet törvényeinek nélkülözhetetlen tiszteletéről és az európai kulturális gyökerei megőrzésének szükségességéről.

A beszéddel egy időben a parlament közelében mintegy tízezren tüntettek a katolikus egyház egyes tanai, a pápa korábbi állásfoglalásai ellen. A megmozdulást számos civil szervezet - köztük a homoszexuálisok és leszbikusok szövetsége - közösen rendezte. Előzőleg a pápa a berlini tiltakozással kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az normálisnak számít egy szabad társadalomban, ha civilizált módon zajlik.
MTI

Nincsenek megjegyzések: