Translate

2023. november 19., vasárnap

„Ahol a politika, a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot”

2023. november 10. 

Exterde Tibor interjúja az Alkotmánybíróság elnökével az Inforádió Aréna című műsorában a többi között az uniós jog és a nemzeti jog viszonyáról, az Alkotmánybíróság döntéseinek helyéről és szerepéről a magyar jogban.

„Az Európai Unió jelenlegi fejlettségi fokán az úgynevezett kollíziós helyzetekben nincs olyanfajta megoldás, ami egyértelmű. Nincsen hierarchia sem a jogrendszerek, sem a bírói fórumok között. Tehát nem lehet azt mondani, hogy az európai bíróság az egy magasabb rendű bíróság mint mondjuk a holland legfelsőbb bíróság vagy a magyar alkotmánybíróság. Kollíziós kérdésekben eddig egy megoldást talált ki a jogtudomány vagy a gyakorlat: párbeszédet, hogy a bírói fórumok egymással dialógusban döntsék el a kollíziós ügyeket.” – fejtette ki Sulyok Tamás a beszélgetésben.

Arra a kérdésre, hogy „Mit kezdjünk az olyan jelenségekkel mint például amikor az Európai Unió Bírósága a legutóbb a román alkotmánybírósággal kapcsolatban mondta ki, hogy az európai uniós jognak alkalmazási elsőbbsége van a nemzeti joggal szemben, akár még alkotmánybírósági döntésekkel szemben is?” Sulyok Tamás azt felelte: „Az, hogy az Európai Unió jogának alkalmazási elsőbbsége van – idáig ez a tétel helyes és igaz. Itt az a kérdés, hogy minden, tehát mondjuk az alkotmányokból, tagállami alkotmányokból levezethető minden kérdéssel szemben is elsőbbsége van-e, mert ha ez így van, akkor tulajdonképpen egy birodalomban élünk és nem abban az Európai Unióban, amelyet az alapszerződések jelen pillanatban jogi szempontból meghatároznak.”

Az interjút az Inforádió YouTube csatornáján az alábbi linken >> hallgathatják és tekinthetik meg.

https://www.youtube.com/watch?v=_G2RnO2PQl8&t=826s

https://alkotmanybirosag.hu/kozlemeny/ahol-a-politika-a-politikai-dontes-befolyasolja-a-jogi-dontest-ott-meg-kell-kongatni-a-veszharangot/


 

Nincsenek megjegyzések: