Translate

2018. november 21., szerda

Nem fizetnek bevándorlási különadót a civil szervezetek

2018. 09. 17.
Szeptember 17-én jár le a határidő, hogy a migránsokat segítő civil szervezetek bevallják és megfizessék a bevándorlási különadót. Az M1 több civil szervezetet is megkérdezett, hogy befizették-e már a 25 százalékos adót. Mindannyian azt válaszolták, hogy nem, mert szerintük rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

„A Menedék nem végez olyan tevékenységet, amely a bevándorlási különadó hatálya alá tartozik” – ezt közölte a civil szervezet az M1 kérdésére, miszerint befizetik-e a bevándorlási különadót.

A jogszabály augusztus végén lépett hatályba, eszerint a bevándorlás szervezésére vonatkozó tevékenységek adókötelesek. Az első bevallást az érintett civil szervezeteknek hétfő éjfélig kell eljuttatni a hatóságoknak. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület szerint ők nem ilyenek. A szervezet ugyanakkor saját honlapján azt írja, közösségi programokkal és könyvkiadással szeretnék minél jobban elfogadtatni a társadalommal a bevándorlást.

A Migration Aid szerint nem végeztek ilyen tevékenységet

„Az aktuális bevallási időszakban az alapítvány nem végzett olyan tevékenységet, ami alapján bevándorlási különadót kellene fizetnie” – ezt írta a Migration Aid. A szervezet ugyanakkor korábban rendszeresen segítette a bevándorlókat, például akkor, amikor a Keleti pályaudvarnál ezrek árasztották el a teret. A Migration Aid korábban azt is közölte, hogy aktivistáik inkább pártot alapítanak, hogy elkerüljék a közterhet, így ugyanis nem esnek majd a jogszabály hatálya alá.

Nem fizet bevándorlási különadót az Amnesty Internatinal sem. Az a szervezet, amely a mai napig kiáll a röszkei zavargások hangadója, Ahmed H. szabadon bocsátása mellett. Az Amnesty International honlapján a bevándorlást üdvözlő kampányban emellett azt írják, céljuk, hogy a „biztonságos, legális migrációs csatornák számát növeljék”. A szervezet társelnöke szerint ennek ellenére ők sem esnek a bevándorlási különadó hatálya alá.

A Magyar Helsinki Bizottság sem fizet

Ugyanezt állítja magáról a Magyar Helsinki Bizottság is. Szerintük a közteher rájuk sem vonatkozik, mert „ügyfeleik nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében.” A Helsinki Bizottság volt az a civil szervezet, amelyik azt a két bangladesi bevándorlót is védte, akiknek a kérelmét 2015 szeptemberében utasították el a magyar a hatóságok. A bevándorlók akkor a civil szervezet segítségével pert indítottak a magyar állam ellen, a nekik ítélt pénzért pedig a migránsok eltűnése miatt az őket képviselő Helsinki Bizottság jelentkezett.

A Helsinki Bizottság szerint ők azért sem tartoznak a bevándorlási különadó hatálya alá, mert támogatóik nem mások, mint az Európai Unió és az ENSZ, ezek az intézmények pedig mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól. Közleményük végén azt is írják: „keresik a lehetőségét a jogszabály elleni fellépésnek.”
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/09/17/nem-fizetnek-bevandorlasi-kulonadot-a-civil-szervezetek

Nincsenek megjegyzések: