Translate

2018. november 29., csütörtök

Az adócsaló csúcspolitikusoknak nincs kegyelem, a bevallást elnéző kisemberek megússzák Macronéknál

Példaértékű döntést hozott a francia alkotmánybíróság. Egy adócsalással vádolt exminiszter fordult a testülethez. Thomas Thévenoud alig tíz napig volt tagja még az előző, szocialista elnök, Francois Hollande kormányának.

A volt miniszter (képünkön) azt kifogásolta, hogy kettős büntetéssel sújtják. Egyrészt már visszafizette azt a 700 ezer eurót, ami az adócsalásából nála maradt, plusz kifizette a 20 500 eurós adminisztratív büntetését is. De emellett a bíróság, igaz csak első fokon, még 1 év felfüggesztett börtönre is ítélte. Ez a procedúra még nem zárult le, a fellebbezéssel még hosszú ideig eltarthat az eljárás. De az alkotmánybírósság állásfoglalása figyelemre méltó: a bölcsek tanácsa ugyanis társadalmilag veszélyesnek ítélte, hogy egy kiemelt pozícióban lévő parlamenti képviselő, akiből később miniszter is lett, adócsalást követ el. Tehát a „Conseil Constitutionnel” szerint indokolt a kettős büntetés. Egyébként a testület hű maradt önmagához.

Korábban a súlyos pénzügyi visszaélésekkel vádolt dúsgazdag műkereskedő, Wildentsein estében is rábólintottak a kettős szankcióra. De még érdekesebb egy ugyancsak volt szocialista miniszter, Jérome Cahuzac esete. Ő sokkal több pénzt tett zsebre az államkasszából, mint, Thévenoud, és súlyosabb végső büntetést is kap. A dolog pikantériája viszont az, hogy Thévenoud, még mezei parlamenti képviselőként, tagja volt annak a nemzetgyűlési bizottságnak, amely a Cahuzac-ügyet vizsgálta. Ez sokat elárul a francia elit morális állapotáról. De azért vannak biztató jelek. Mert miközben a francia alkotmánybíróság nem próbálja kihúzni a csávából az adócsaló politikusokat, a parlament elfogadott egy törvényt, amely elismeri a jóhiszemű adóbevallási tévedés jogát.

A francia adórendszer ezerszer bonyolultabb a magyarnál, jelenleg minden családnak egy ötven-hatvan oldalas füzetet kell kitölteni, ez az adóbevallás. Sokan elszúrják. A többség tévedésből, a profi adócsalók viszont tudatosan. De ők a kisebbség. Ezért az első menetben jóhiszeműen elrontott adóbevallás mindenfajta szankció nélkül korrigálható, miközben a rendszer ki tudja szűrni a tudatos csalókat. Akik persze csak néhány ezer euróval játszanak, miközben a profi politikusok százezrekkel, milliókkal, de legalább a francia alkotmánybíróság nem nekik kedvez. Persze ehhez az is kell, hogy a gazdasági rendőrség felderítse a sztárpolitikusok zavaros pénzügyeit. Ez vagy sikerül, vagy nem, de a rendőri akciók esélye soha nem független az adott szituációban érvényes politikai erőviszonyoktól, még Franciaországban sem. (via AFP)
https://hvg.hu/gazdasag/20181129_A_nagypalyas_adocsalo_politikusoknak_nincs_kegyelem_a_bevallast_elnezo_kisemberek_megusszak_Macroneknal

Nincsenek megjegyzések: