Translate

2018. október 27., szombat

Ezer bíró és ügyész kéri a főügyész leváltását célzó eljárás leállítását

Krónika • 2018. október 26., 12:44
Több mint ezer bíró és ügyész kéri az igazságügy-minisztertől, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát – tájékoztat a Romániai Bírák Fóruma (FJR).
Kiállnak Augustin Lazăr mellett a romániai bírák és ügyészek
A FJR közzétett egy 1030 névből álló listát, amelynek aláírói csatlakoztak a Tudorel Toader miniszterhez intézett indítványhoz.
A Romániai Bírák Fóruma és a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom csütörtökön fordult Tudorel Toader igazságügy-miniszterhez, és azt kérte, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló eljárást.
„Ezt a procedúrát, amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlenségét felvigyázó Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO). Az eljárás veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről” – szerepel a bírák fórumának csütörtöki közleményében.
Mint arról beszámoltunk, Klaus Johannis államfő „teljességgel helytelennek” tartja az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására irányuló javaslatot, az elnök szerint a döntés bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben, az európai partnerekben pedig újabb aggodalmakat kelt. Az államfő úgy véli, Tudorel Toadernek haladéktalanul távoznia kell az igazságügyi tárca éléről.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronika.ro/belfold/ezer-biro-es-ugyesz-keri-a-legfobb-ugyesz-elmozditasat-celzo-eljaras-leallitasat)

Nincsenek megjegyzések: