Translate

2018. április 18., szerda

Elmeszelte az amerikai alkotmánybíróság az illegális bevándorlók kitoloncolására vonatkozó egyik törvényi cikkelyt

Elemzők szerint a döntés nem jelenti azt, hogy Trumpéknak be kell fejezniük az illegálisan az Egyesült Államokba érkezettek letartóztatását és kitoloncolását.

Az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága kedden törölte az illegális bevándorlók kitoloncolására vonatkozó egyik törvényi cikkelyt.

Az alkotmánybíróság a szövetségi törvénynek azt a cikkelyét törölte, amely azoknak az illegális migránsoknak a kötelező kitoloncolását rendelte el, akiket valamilyen "erőszakos bűncselekmény" miatt elítéltek. A bírói testület indoklása szerint a törvénynek ez a megfogalmazása homályossága miatt alkotmányellenes.

A döntés alapjául szolgáló konkrét ügy nem újkeletű, a bíróság már korábban foglakozott vele, de mivel Antonin Scalia bíró elhunyt, a testület sokáig nem volt teljes létszámú, vagyis nem hozhatott döntést. Ezért amikor a már elnökké választott Donald Trump Neil Gorsuch személyében új alkotmánybírót jelölt, Gorsuch kinevezése utána a dossziét újranyitották.

A konzervatív Gorsuch a liberális főbírákkal együtt szavazott. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy álláspontja várható is volt: lényegében a szintén konzervatív Scalia hagyományait folytatta, amikor alkotmányjogilag nem egyértelműen megfogalmazott szöveget bírált.

A konkrét ügy szereplője James Garcia Dimaya fülöp-szigeteki állampolgár, akit 1992-ben, 13 éves korában jogszerű állandó lakosként ismertek el az Egyesült Államokban. 2007-ben és 2009-ben lakásbetöréssel vádolták meg Kaliforniában, el is ismerte a vádakat. 2010-ben egy bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíró úgy döntött: két bírósági vádemelés után Dimaya kitoloncolható az országból. A férfi ügyvédjei fellebbeztek a kitoloncolás ellen, azzal érvelve, hogy a kitoloncolásról szóló cikkely alkotmányjogilag nem egyértelmű, és különben is, védencük soha nem kapott bírósági értesítést arról, hogy bűncselekménye kitoloncoláshoz vezethet. Az egyik szövetségi kerületi bíróság az elítélt javára döntött, ezután került az ügy a legfelsőbb bíróságra.

Az alkotmánybíróság döntése azonban elemzők szerint nem azt jelenti, hogy a Trump-kormányzatnak be kell fejeznie az illegálisan az Egyesült Államokba érkezettek letartóztatását és kitoloncolását, hanem arra jelzés, hogy szigorúan tiszteletben kell tartania az eljárást és a törvényi érvelést.

http://hvg.hu/vilag/20180417_elmeszelte_az_amerikai_alkotmanybirosag_az_illegalis_bevandorlok_kitoloncolasara_vonatkozo_egyik_torvenyi_cikkelyt

Nincsenek megjegyzések: