Translate

2016. szeptember 11., vasárnap

Sulyok: Az alkotmánybíróság több feladatot lát el, mint korábban

Miskolc TV / minap.hu|
2016. szeptember 09. 16:01|
frissítve: 2016. szeptember 09. 17:33
Az új alaptörvény szerint az alkotmánybíróság más feladatokat is ellát, mint korábban – mondta a Miskolci Törvényszék bíráinak Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Az ítélkezés menete ettől nem lassul le.
Az Alkotmánybíróság elnöke szerint ilyen az alkotmányjogi panasz, aminek a bevezetésével az alkotmánybíróság a bírói hatalom felett is kontrollt gyakorol. És ilyen a bírói kezdeményezés is. Ebben az esetben ha a bírák úgy ítélik meg, hogy alkotmányellenes jogszabályt kellene alkalmazniuk, akkor felfüggeszthetik az eljárást. Az Alkotmánybíróság elnöke elmondta, az ítélkezés menete ettől nem lassul le.
– Maga az alaptörvény határoz meg az Alkotmánybíróság számára határidőt – mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. – Két eset van, amikor az alaptörvény ilyet tesz. Amikor a köztársasági elnök előzetes normakontrollal indítvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, harminc nap határidőnk van, a másik pedig a bírói kezdeményezés, amire kilencven nap áll rendelkezésünkre. Ebből is látszik, hogy ezeknél az alkotmányozó nagyon fontosnak tartotta az ítélkezés időszerűségének szempontját – mondta az elnök.
http://minap.hu/cikkek/sulyok-az-alkotmanybirosag-tobb-feladatot-lat-el-mint-korabban

Nincsenek megjegyzések: