Translate

2015. június 25., csütörtök

Szájer József: ha egy demokratikus rendszer nem hatékony, elveszti az emberek bizalmát

Belföld, 2015.06.25
Ha egy de­mok­ra­ti­kus rend­szer nem ha­té­kony, nem nyújt ren­det, biz­ton­sá­got, el­ve­szí­ti az em­be­rek bi­zal­mát - mond­ta Szájer József, a Fidesz Európai Parlament kép­vi­se­lő­je Varga Zs. András al­kot­mány­bí­ró jog­ál­lam­ról szó­ló köny­vé­nek be­mu­ta­tó­ján Budapesten csü­tör­tö­kön.
A rend­szer­vál­tás nyo­mán a kor­mány el­len­őr­zé­se vált hang­sú­lyos­sá pe­dig vál­sá­gos idők­ben szük­ség van bá­tor cse­lek­vés­re. Nem cso­da, ha az em­be­rek idő­vel csa­lód­tak - fej­tet­te ki a kor­mány­pár­ti po­li­ti­kus.

Tisztelet a jog­ál­la­mot meg­ala­po­zó jo­gá­szok­nak, köz­tük is el­ső­sor­ban Sólyom Lászlónak, az Alkotmánybíróság el­ső el­nö­ké­nek - mond­ta Szájer József. Hozzátette ugyan­ak­kor, hogy az új alap­tör­vény meg­pró­bál vé­get vet­ni a po­li­ti­kai és al­kot­má­nyos patt­hely­ze­tek­nek, a jog­biz­ton­ság el­vét el­túl­zó meg­kö­ze­lí­tés­nek.

Az Európai Néppárt kép­vi­se­lő­cso­port­já­nak al­el­nö­ke mint de­mok­ra­ta, jo­gász, a pol­gá­ri jo­gok el­kö­te­le­zett­je és eu­ró­pai pol­gár fi­gyel­mez­te­tett a ha­tás­kö­re­it túl­lé­pő, ga­ran­ci­ák nél­kü­li eu­ró­pai fö­de­ra­liz­mus túl­haj­tá­sa­i­ra.

Mint mond­ta: Varga Zs. András kö­te­te nyug­ta­la­ní­tó kér­dé­se­ket vet fel a jog­ura­lom és a de­mok­rá­cia, a jog­ura­lom és a ha­té­kony­ság di­lem­má­i­val, a jog­ura­lom dog­ma­ti­kus bál­vánnyá vá­lá­sá­val kap­cso­lat­ban.

Varga Zs. András a könyv­be­mu­ta­tón el­mond­ta: ki­in­du­ló­pont­ja az a kér­dés volt, hogy az al­kot­má­nyos ér­té­kek mennyi­re te­kint­he­tők ál­ta­lá­nos­nak, il­let­ve mennyi­re hely­hez, idő­höz kö­tő­dő­nek. Magyarországon pél­dá­ul egy tö­rés­pont­hoz, a rend­szer­vál­tás­hoz kap­cso­lód­tak az al­kot­má­nyos ér­té­kek. Akkor az Alkotmánybíróság "sza­bad­kár­tyát ka­pott" és az el­ső né­hány év­ben el­dőlt, hogy mi­lyen jog­ál­lam lesz Magyarországon.

Az al­kot­mány­bí­ró en­nek kap­csán fel­hív­ta a fi­gyel­met a bí­rói túl­ha­ta­lom ve­szé­lye­i­re.

Varga Csaba jo­gász pro­fesszor elő­adá­sá­ban azt emel­te ki: nincs min­de­nütt, min­den idő­ben egy­sé­ges jog­ál­la­mi­ság, hi­szen az egyes or­szá­gok tör­té­nel­mi ta­pasz­ta­la­tai el­té­rő­ek. A jog­ál­lam sok­kal in­kább egy adott he­lyen és idő­ben je­lent­ke­ző ki­hí­vá­sok­ra adott vá­lasz, egy fo­lya­ma­tos, so­ha vé­get nem érő ta­nu­lá­si fo­lya­mat.

Hozzátette: a könyv új­don­sá­ga, hogy be­mu­tat­ja, mi­ként hasz­nál­ják a jog­ál­la­mi­ság fo­gal­mát nem­zet­kö­zi nyo­más­gya­kor­lás­ra.

Az ál­la­mi szer­vek­ben szét­por­ladt a köz­ügye­kért va­ló fe­le­lős­ség. Ha va­la­mi ki­sik­lott a jog­ál­lam­ban ak­kor, azért a jog­ál­lam szín­pa­dát be­ren­de­ző jo­gá­szok a fe­le­lő­sek - fej­tet­te ki Varga Csaba, aki sze­rint a jog­ál­la­mi­ság fo­gal­ma ki­üre­se­dett.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány ku­ta­tá­si igaz­ga­tó­ja a könyv­be­mu­ta­tón el­mond­ta: a jog­ál­lam fo­gal­mát a po­li­ti­kai sze­rep­lők esz­mény­ből bál­vánnyá tet­ték. A jog­ál­la­mi­ság ter­je­dé­se csak ak­kor le­het mű­kö­dő­ké­pes, ha ob­jek­tív, nem csu­pán for­mai, ha­nem tar­tal­mi kö­ve­tel­mé­nye­ken ala­pul.

A szak­em­ber sze­rint a kö­vet­ke­ző év­ti­ze­dek a jog­ál­lam­ról fog­nak szól­ni.

Varga Zs. András Eszményből bál­vány? A jog­ura­lom dog­ma­ti­ká­ja cí­mű kö­te­tét a Századvég Kiadó je­len­tet­te meg. A könyv be­ve­ze­tő gon­do­la­tai sze­rint a jog­ál­lam­nak is le­het­sé­ges olyan fel­fo­gá­sa, amely­ben az em­be­rek egy­re ke­vés­bé sza­ba­dok, egy­re in­kább ki­szol­gál­ta­tot­tak. A jog­ál­lam is le­het zsar­no­ki, to­tá­lis.
(Fotó)
(MTI)
http://webradio.hu/hirek/belfold/szajer_jozsef_ha_egy_demokratikus_rendszer_nem_hatekony_elveszti_az_emberek_bizalmat

Nincsenek megjegyzések: