Translate

2015. június 12., péntek

"Sötét korszak uralkodik az Alkotmánybíróságon" - véli az ombudsman

Jana Dubovcová szerint az, hogy az Alkotmánybíróság visszautasította az újabb beadványát, erről tanúskodik.
Az Alkotmánybíróság a minap utasította el az ombudsman beadványát az anyagi szükséghelyzetben lévőknek nyújtandó segélyről szóló törvénnyel kapcsolatban. Jana Dubovcová szerint ez a döntés "a sötétség korszakában született, amely az Alkotmánybíróságon uralkodik".
Meg van róla győződve, hogy a beadványainak alkotmánybírósági elutasítása a társadalom legsérülékenyebb csoportjait veszélyezteti. Hozzátette, hogy ez érvényes a legutóbbi esetre is, amikor az Alkotmánybíróság azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy a beadványt nem egy arra jogosult személy nyújtotta be.
Ennek kapcsán Dubovcová figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy ha egy kötelező érvényű jogszabály sérti az emberi vagy szabadságjogokat, az ombudsman jogosult arra, hogy beadványt intézzen az Alkotmánybíróságra annak vizsgálata ügyében. Emlékeztetett, hogy az anyagi szükséghelyzetben lévők nem tudják ezt megtenni, mivel helyzetükből adódóan nem engedhetik meg maguknak, hogy ügyvéd képviselje őket az Alkotmánybíróság előtt.
Dubovcová kijelentette, hogy ennek ellenére sem hagy fel azzal, hogy további jogszabályok ellen is panaszt tegyen az Alkotmánybíróságon.
TASR/para
http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2015/06/11/sotet-korszak-uralkodik-az-alkotmanybirosagon-veli-az-ombudsman

Nincsenek megjegyzések: