Translate

2014. szeptember 19., péntek

Bizonyítékok a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti egyeztetésre

2014. szeptember 19., péntek 15:15, frissítve: péntek 15:38 , szerző: MNO
Bizonyítékok a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti egyeztetésre

Villámgyors megállapításokat hozott a biztosi belső vizsgálat, amelynek során Székely László azt kívánta tisztázni, valóban egyeztetett-e a józsefvárosi önkormányzatot elmarasztaló jelentés nyilvánosságra kerüléséről az ombudsmani hivatal vezető beosztású munkatársa a Társaság a Szabadságjogokért programvezetőjével. A biztos néhány óra alatt azt állapította meg, hogy lapunk a feltételezésekkel azt a hamis látszatot keltette, mintha az általunk közölt levélrészlet másolata a hivatal munkatársai és a jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna. Lapunk a valóságban azt állította, hogy birtokunkban vannak olyan dokumentumok, amely a TASZ és a biztosi hivatal közötti egyeztetést bizonyítják. Eddig csak idéztünk, de most meg is mutatjuk az egyik levélváltást Borza Beáta és Sárosi Péter között.

Közleményben kelt ki lapunk ellen Székely László alapjogi biztos, miután megírtuk: a birtokunkban lévő elektronikus levélfolyam szerint az ombudsmani hivatal és a TASZ főosztályvezetője egyeztetett arról, mikor lásson napvilágot a nyolcadik kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi városvezetést elmarasztaló ombudsmani jelentés.

Droglobbi
„Befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba” – kommentálta a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere a kerületi tűcsereprogramról szóló biztosi jelentést, amely Kocsis Máté szerint politikailag rendelt, lejárató dokumentum.

Az ügyben korábban írt Magyar Nemzet-es cikkeket itt találja.

Székely László belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, két órával később pedig már közleményben ismertette a vizsgálat első megállapításait. A közlemény szerint A TASZ irányítja a hivatalt? című cikkünkben közölt elektronikus levél a vizsgálat első megállapítása szerint a hivatal zárt levelezési rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel benne a Társaság a Szabadságjogokért. A levél az ügy előadója és a hivatali vezetői között, a jelentés tervezetének előkészítése során készült, és ismeretlen módon került a Magyar Nemzet birtokába. A biztos leszögezi: a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint a hozzáfűzött feltételezésekkel azt a hamis látszatot keltette, mintha az a hivatal munkatársai és a jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna. Az alapvető jogok biztosa mindezek mellett sajnálattal állapítja meg, hogy a lap nagyobb jelentőséget tulajdonít a hivatal munkatársai egymás közti, belső levelezésének, mint a kormány és a Nemzeti drogstratégia által is támogatott tűcsereprogram sorsának.
„Azt beszéltük meg”

Az állításokkal szemben cikkünkben többször is szó szerint idéztük a Sárosi Péter programvezető és Borza Beáta főosztályvezető közötti levélváltásokból, ahogy arról is írtunk, hogy a hivatal munkatársai egymás között egyeztettek arról, mit válaszoljanak a TASZ programvezetőjének arra a kérésére, hogy ne a szabadsága ideje alatt jelenjen meg a jelentés. Mivel a terjedelmes levélváltás teljes közlése lapunkban lehetetlen lenne, munkatársak közölt egyik levélváltást tettük közzé, amit cikkünkben jeleztünk is. Szó szerint ezt írtuk: „az ombudsmani hivatal munkatársainak levelezése szerint a jelentés már május 28-án készen volt, és a főosztályvezető olvasta is. »Azt beszéltük meg, hogy a minisztériumnak, önkormányzatnak küldünk mégis megkeresést 15 napos határidővel, tehát az egyébként már általad is olvasott jelentés utána mehet ki« – fogalmazott az elektronikus üzenet küldője.”
Bizonyítékok a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti egyeztetésre



Cikkünkben több alkalommal idéztünk a programvezető és a főosztályvezetők tavaszi levélváltásából, amelynek tegező stílusa közvetlen viszonyra utal. A levélváltás során a TASZ programvezetője többször tájékoztatja a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről főosztályvezetőt, így blogbejegyzéseket is ajánl a vizsgálatot folytatók figyelmébe. Erre egyébként a főosztályvezető úgy reagál: „Nagyon köszönöm az infót, továbbítom a vizsgálatot folytató kollégámnak. Nagyon remélem, hogy tudunk segíteni.”

Május 28-án a TASZ munkatársa aztán már arról érdeklődik a főosztályvezetőtől, mikorra tervezik a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A programvezető lényegében a jelentés időzített megjelentetésére kéri a főosztályvezetőt, aki a munkatársaitól kér segítséget. Miután megkapja a választ, amely szerint csak a TASZ-os programvezető nyaralása után, június második felében hozzák nyilvánosságra a jelentést, a főosztályvezető úgy búcsúzik kollégáitól, hogy az információt megírja a programvezetőnek.

Ismeretes. a jelentést végül csak szerdán, az önkormányzati választási kampány idején hozta nyilvánosságra a biztosi hivatal. Székely László szerint a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. A biztos felkérte Kocsis Máté polgármestert, hogy a helyi lakosok és az intravénás szert használók érdekeit egyaránt figyelembe véve tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a vitás helyzet ne vezessen a drogbetegek egészséghez való alkotmányos jogának ellehetetlenüléséhez.
http://mno.hu/belfold/bizonyitekok-a-tasz-es-az-ombudsmani-hivatal-kozotti-egyeztetesre-1248717

Nincsenek megjegyzések: