Translate

2013. szeptember 1., vasárnap

A portugál alkotmánybíróság „vétózott”

Elutasította a portugál alkotmánybíróság csütörtökön azt a törvénytervezetet, amellyel a lisszaboni kormány egyszerűbbé akarta tenni a közszférában dolgozók leépítését.

A portugál kormány az EU és az IMF által biztosított több milliárd eurós mentőcsomag fejében vállalt megszorító intézkedések részeként nyújtott be törvényjavaslatot, amely szerint átképeznék és alacsonyabb fizetési kategóriába sorolnák a közszféra több dolgozóját. Másfél év után az érintett munkavállalókat elbocsáthatnák, vagy más állásba helyezhetnék át.

A jelenleg hatályos törvények értelmében a portugál köztisztviselőket csak kivételes esetekben - például súlyos szakmai szabálysértés esetén - lehet elbocsátani.

Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a tervezet egyes cikkelyeit, arra hivatkozva, hogy azok sértik a munkahely biztonságára vonatkozó garanciákat.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök 4,7 milliárd euróval akarja csökkenteni a közkiadásokat 2014 végéig. Ennek érdekében a kormány mintegy 30 ezer állami alkalmazotti státust meg akar szüntetni.
MHO/MTI

Nincsenek megjegyzések: