Translate

2012. március 28., szerda

Mi maradhat Obama reformjából?

Megmaradhat Barack Obama elnök egészségügyi törvénycsomagjának egy része, annak ellenére is, hogy a bírói kérdések irányultságából sejthető: a törvény központi elemét, a kötelező egészségbiztosítást valószínűleg el fogja véreztetni az amerikai legfelsőbb bíróság.

Ez derült ki szerdán, a legfelsőbb bíróság tárgyalásának harmadik napján, amelyen az Obama-elnökség legfontosabb vívmányának tartott egészségügyi reform alkotmányosságát vizsgálták.

A testület várhatóan június végén hozza majd meg ítéletét a 2700 oldalas, mintegy csaknem félezer rendelkezést tartalmazó törvénycsomagról. A verdikt nemcsak az elnök újraválasztására lehet majd hatással, de jogi szakértők szerint nemzedékekre meghatározza majd a szövetségi kongresszus hatáskörét.
A 2010-ben elfogadott törvény a betegek védelméről és megfizethető ellátásáról teljes egészében 2014-ben lépne életbe, de annak rendelkezéseit az Egyesült Államok 50 tagállamából 26 megtámadta, és a felperesek között szerepel a Független Üzleti Nemzeti Szövetség és több magánszemély.

A legfelsőbb bíróságnak 4 liberális és 5 konzervatív tagja van. Az utóbbiak kérdéseiből arra lehetett következtetni: ezek a bírók határozottan elvetik, hogy a szövetségi kormányzatnak és a kongresszusnak joga lenne bármilyen kereskedelmi termék - így betegbiztosítás - megvásárlására kötelezni az amerikaiakat. A kormány álláspontja szerint viszont az egészségbiztosítás különleges termék, mert élete valamely szakaszában minden amerikainak óhatatlanul igénybe kell vennie az egészségügyi ellátást.

A testület ugyanakkor nem adta jelét annak, hogy teljes egészében vissza kívánná vonatni a csomagot. A törvény a kormány eredeti szándékai szerint a mintegy 50 millió biztosítással nem rendelkező amerikai közül mintegy 30 millióra terjesztette volna ki a megfizethető egészségügyi ellátást, a biztosítóknak pedig egyúttal megtiltotta volna, hogy azoktól, akiknek egészségügyi problémájuk van, magasabb díjat szedjen, mint az egészségesektől.

A legfelsőbb bíróság háromnapos, "történelmi" tárgyalássorozata után kérdésessé vált, hogy a kötelező biztosítás bevezetésének elvetése után miből lehet majd finanszírozni a csomag számos rendelkezését. A testület egyebek mellett nem volt antagonisztikus azzal szemben, hogy jelentősen - becslések szerin 17 millió fővel - növekedjen azoknak a száma, akiket jogosultak lehetnek a legszegényebbek betegellátását célzó Medicaid program szolgáltatásaira.

Josh Earnest fehér házi szóvivő szerdán kijelentette: az Obama-kormányzat továbbra is bizonyos benne, hogy az egészségügyi törvény megfelel az alkotmánynak és óvott attól, hogy a bírói kérdések alapján vonjanak le következtetést a várható ítélet tartalmáról. Rámutatott, hogy az igazságügyi minisztérium jogászainak az alsóbb szintű bíróságokon hasonlóan szigorú kérdésekre kellett megfelelniük, mint amilyeneket most a legfelső bírói testület megfogalmazott, a törvényszékek mégis a csomag javára ítéltek.

Az egészségügyi csomaggal kapcsolatban eddig hat körzeti szövetségi bíró foglalt állást; ebből három támogatta, ugyanennyi pedig alkotmányellenesnek minősítette a törvényt. Másodfokon egy szövetségi fellebbviteli bíróság igazat adott a felpereseknek, kettő ellenük döntött, egy pedig elutasította az ügy tárgyalását.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: