Translate

2024. április 23., kedd

Az indonéz alkotmánybíróság elutasította a választások megismétlését kérő beadványokat

 MTI

Az indonéz alkotmánybíróság hétfőn teljes egészében elutasította két vesztes jelölt beadványát, amelyben a februári elnökválasztás megismétlését, valamint a győztes Prabowo Subianto és alelnökjelöltje kizárását kérték.

Anies Baswedan és Ganjar Pranowo külön-külön beadványban állította, hogy állami beavatkozás történt a nagy fölénnyel győztes védelmi miniszter, Prabowo javára, aki októberben lép hivatalba. Egyben azt is kifogásolták, hogy alelnökjelöltje, a jelenlegi elnök 36 éves fia nem vehetett volna részt a választáson.

Az alkotmánybíróság mindkét indítvánnyal kapcsolatban kimondta:

nincs bizonyíték szisztematikus vagy tömeges csalásra, sem arra, hogy az elnök, az állami szervek vagy regionális tisztviselők beavatkoztak volna a szavazásba a szavazók befolyásolása érdekében.

A beadványoknak teljes egészében nincs jogalapjuk – mondta Suhartoyo főbíró, amikor bejelentette a döntést. Öt bíró döntött a beadvány elutasítása mellett, három eltérő véleményt fogalmazott meg – tette hozzá.

Az alulmaradt jelöltek azt állították: a kormány által a kulcsfontosságú területeken széles körben szétosztott szociális segélyek Prabowo javára befolyásolták a szavazást. A kabinet tagjai ezt a bíróságon tagadták.

Prabowo, aki a szavazatok 58 százalékát szerezte meg, az állítást alaptalannak minősítette. Anies és Ganjar, akik a szavazatok mintegy 25, illetve 16 százalékát szerezték meg, azt is felvetették, hogy a rendkívül népszerű Joko Widodo elnök hallgatólagos támogatása tisztességtelen előnyt biztosított Prabowónak.

A vesztes jelöltek az alkotmánybíróságon amiatt is panaszt tettek, hogy az elnök fia, Gibran Rakabuming úgy indulhatott a választáson, hogy ugyanezen bíróság tavaly októberben megváltoztatta a választhatósági szabályokat. Az akkori főbíró az elnök sógora volt, akit később egy etikai testület megrovásban részesített, mert engedélyezte egy meg nem nevezett „külső fél” beavatkozását. A főbírót egyben eltiltották a választásokkal kapcsolatos ügyekben való részvételtől.

Az etikai vétség ellenére a bírák hétfőn azt mondták, hogy nincs bizonyíték nepotizmusra vagy elnöki beavatkozásra az életkori követelmények megváltoztatásáról szóló döntéssel kapcsolatban.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024/04/22/az-indonez-alkotmanybirosag-elutasitotta-a-valasztasok-megismetleset-kero-beadvanyokat

Nincsenek megjegyzések: