Translate

2020. november 1., vasárnap

Cipruson november 1-jétől megszűnt a köztársaság állampolgárságának a befektetések fejében történő megadásának programja

Cipruson november 1-jétől megszűnt a köztársaság állampolgárságának a befektetések fejében történő megadásának programja - az úgynevezett eljárás az "arany" útlevelek megszerzésére. A kormány október 13-án jelentette be a program jelenlegi formájában történő törlését.

A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium támogatta a jogsértések magas száma és a magas biztonsági rés miatt a program felfüggesztését. 

Az útlevelek befektetések fejében kibocsátásának törlése az Al Jazeera tévécsatorna vizsgálata által okozott botrány után következett be. Az újságírók kínai állampolgárként jelentkeztek, akiket állítólag pénzmosás miatt ítéltek el.

Az ügyvédekkel, ingatlanügynökökkel, sőt a parlament elnökével is kapcsolatba léptek, és megerősítést kaptak arról, hogy a köztársaság állampolgárságát, ha pénz áll rendelkezésre, akár egy elítélt is megszerezheti.

A botrány közepette lemondott Dimitris Silloris, a ciprusi parlament elnöke.

Ezt megelőzően a kormány többször ellenőrizte az "arany" útlevelek kiadási programjának való megfelelést. Szeptemberben a rendőrség vizsgálatot indított 42 „magas kockázatú csoportba” tartozó befektető állampolgársági folyamata miatt.

Ezt követően október 7-én a hatóságok hét befektető állampolgárságának visszavonásáról döntöttek - hamis ürüggyel vagy fontos információk leplezésével kaptak dokumentumokat.

A ciprusi állampolgársági program útlevelet kínált az EU-ban tartózkodási hellyel és munkavállalással 2 millió eurós ingatlanbefektetésért vagy egy helyi vállalatért. A kérelmezőnek 200 000 eurót kellett adományoznia a köztársaság kormányának is.

A saját országukban elítélt személyek hivatalosan nem szerezhettek állampolgárságot. 2013 és 2019 között több mint 4 ezer ember kapott „arany” útlevelet, többségük Oroszországból, Kínából, Ukrajnából, Libanonból és Szaúd-Arábiából.

Augusztusban csaknem 1000 orosz neve vált ismertté, akik így kapták meg a ciprusi állampolgárságot 2017 és 2019 között. 

https://news.mail.ru/politics/43980106/


Nincsenek megjegyzések: