Translate

2018. január 2., kedd

A moldovai Alkotmánybíróság felfüggesztette az elnök hatáskörét

Moszkva. Január 2-án. INTERFAX.RU - A moldovai Alkotmánybíróság (COP) ideiglenesen felfüggesztette Igor Dodon elnök jogkörét, a bíróság kedden ilyen döntést fogadott el a kormányzó koalíció képviselői csoportjának kérésére.

Forrás: Reuters
A döntés oka az a tény, hogy az elmúlt héten Dodon ismét elutasította a miniszterelnök javaslatát öt miniszter és két miniszterelnök-helyettes jelölt kinevezésére. A törvény szerint az elnöknek jogában áll elutasítani a jelöléseket, csak egyszer.

Az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az elnök feladatát átmenetileg a parlament elnöke vagy a miniszterelnök veszi át. Az elkövetkező napokban az egyikük aláírja a kormány új tagjainak kinevezéséről szóló rendeleteket.
December végén, a kormánykoalíció képviselői kérésére a parlament jogi bizottsága fordult az Alkotmánybírósághoz.

Ennek oka, hogy Dodon ismételten elutasította Pavel Filip miniszterelnök javaslatát, hogy az egy héttel korábban felmentett miniszterek helyett a kormány hét tagját, öt miniszter és két alelnököt nevezzen ki.

A moldovai törvények szerint az elnök elutasíthatja a javasolt jelölteket, de csak egyszer. Ha a miniszterelnök ugyanazt a jelöltet ismételten kinevezi, az elnöknek alá kell írnia a kinevezésről szóló rendeletet. Ha az elnök nem írja alá a rendeletet újbóli jelölés után, az elnök hatásköre átszáll a parlament elnökéhez, aki az elnököt helyettesítheti.

https://news.mail.ru/politics/32137641/

Nincsenek megjegyzések: