Translate

2016. március 11., péntek

Aláássa a demokráciát a lengyel alkotmánybíróság korlátozása

Index
2016.03.11. 16:27
Aláássák a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot az alkotmánybíróság hatékonyságát korlátozó lengyel jogszabály-változások – állapította meg pénteken kiadott közleményében a Velencei Bizottság.
Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete február elején indított vizsgálatot a lengyel alkotmánybírósági törvény módosításáról, mégpedig magának a lengyel külügyminisztériumnak a kérésére, miután a reformot sok bírálat érte – írja az MTI.

Az új lengyel parlament – a konzervatív Jog és Igazságosság (Pis) párt képviselőinek többségével – tavaly decemberben fogadta el az alkotmánybírósági törvény vitatott módosítását. A jogszabály kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a testület az eddiginél több bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat.

Egyúttal a Velencei Bizottság az alkotmánybíróság ítéleteinek tiszteletben tartására is felszólította Lengyelországot. A testület ezzel arra utalhatott, hogy bár szerdán maga az alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek ítélte a róla szóló törvény sokat vitatott módosítását, a kormány azt közölte, hogy az ítéletet nem teszik közzé a jogi közlönyben, így az nem is válhat hatályossá. A Velencei Bizottság szerint ez a példa nélküli lépés tovább mélyítené az alkotmányos válságot Lengyelországban.
http://index.hu/kulfold/2016/03/11/alaassa_a_demokraciat_a_lengyel_alkotmanybirosag_korlatozasa/

Nincsenek megjegyzések: