Translate

2014. január 15., szerda

Alkotmányellenes a képviselői szuperimmunitás

Az alaptörvénybe ütközik a román büntető törvénykönyv decemberben elfogadott módosítása, amely megnehezítette volna a választott tisztségviselők felelősségre vonását – állapította meg szerdán a román alkotmánybíróság.

A törvény törölte volna a köztisztviselők köréből a képviselőket, az államfőt, de az orvosokat, az ügyvédeket és közjegyzőket is. Ez sérti a jogállamiságra, a törvények és az alkotmány betartására, valamint a nemzetközi szerződések jóhiszemű alkalmazására vonatkozó alkotmányos előírásokat – áll az alkotmánybíróság közleményében.

A dokumentum kiemeli, hogy a kilenc alkotmánybíró egyhangúan döntött az ellenzéki Demokrata-liberális Párt (PD-L) óvásáról. A törvénymódosítást már decemberben több EU-ország és az Egyesült Államok is elítélte, Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes pedig a múlt hét végén Bukarestben ismételte meg a washingtoni aggodalmakat.

http://nol.hu/kulfold/alkotmanyellenes_a_kepviseloi_szuperimmunitas

HIRADO.HU
Alkotmányellenes a román btk. vitatott módosítása
Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította szerdán a román alkotmánybíróság a román büntetőtörvénykönyv azon módosítását, amely megnehezítette volna a választott tisztségviselők felelősségre vonását.
A román hírtelevíziók szerint az alkotmánybíróság egyhangúan hozta meg a döntést. A büntetőtörvénykönyvet december 10-én módosította a román parlament úgy, hogy a képviselők és szenátorok ellen nem indítható érdekbeli összeférhetetlenség miatt bűnügyi vizsgálat, és a törvényhozók kivonták magukat a köztisztviselők köréből, ami a módosítás ellenzői szerint megnehezítette volna a korrupciós ügyekben a honatyák felelősségre vonását. Többek között a legfelső bíróság mintegy száz bírája támadta meg a btk. módosítását az alkotmánybíróságon.

Nincsenek megjegyzések: