Translate

2013. július 23., kedd

Korszakos döntés

Korszakos döntés
2013. július 17., 18:38 szerző: Győrffy Árpád
Az Alkotmánybíróság (Ab) korszakos jelentőségű határozatban tudatta minden érintettel, hogy az alaptörvény nemcsak valami díszkiadásban terjeszthető könyvjutalom, hanem egy olyan szabálygyűjtemény, amit be is kell tartani.

Az érintett ügyben az Ab megállapította, hogy sérti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjogot, ha a hozzáférést formális hivatkozással tagadják meg. Nem elég ráfogni az igényelt közérdekű adatokra, hogy azok döntés megalapozását szolgálják, és ezért nem nyilvánosak, nem elég más, hasonló tartalmú állításokat tenni, ezek jogosságát, indokoltságát bizonyítani is kell. Különösen jelentőssé teszi az Ab álláspontját, hogy a határozatával az állami titkolódzóknak menlevelet adó bírósági ítéleteket semmisített meg, mások mellett a Fővárosi Ítélőtáblát intette arra, hogy a jövőben gondosabban járjon el az alapjogok biztosításának védelmében.

Az alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok, nem lehetnek egyes személyeknek, gazdasági, politikai érdekcsoportoknak a belső titkai. Az Ab kiállása az alapjogok garantált biztosítása mellett talán nemcsak kormányzati szinten, hanem az önkormányzatok és önkormányzati cégek gazdálkodásánál is növeli majd az átláthatóság esélyeit.

http://zaol.hu/belfold/korszakos-dontes-1552902

Nincsenek megjegyzések: